Domowe słodkości by Lena

Wpis

niedziela, 16 grudnia 2012

Śniadaniowe bułeczki drożdżowe

Nic nie smakuje na śniadanie bardziej niż świeże bułeczki i ciepłe mleko. Przepis ten jest w mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat stale praktykowany, a bułeczki jeszcze nikomu się nie znudziły.

Składniki na ok. 24 bułeczki:

600 g mąki pszennej

2 opakowania (14g) suchych drożdży lub 30 g świezych

2 jajka

1 białko

3/4 szklanki ciepłego mleka

50 g cukru

4 łyżki oleju

szczypta soli

marmolada jako nadzienie

Z letniego mleka i świeżych drożdży zrobić rozczyn. W przypadku drożdży suchych wymieszać je z mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.

Ciasto jest wyrobione dobrze, wtedy gdy powstają w nim ,,oczy" kiedy ciągniemy ciasto do góry.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć ściereczką. Po ok. 2-3 godzinach formować kule nadziane marmoladą (w ręku robimy ,,płaski placek" na środek nakładamy marmoladę i zlepiamy brzegi, po czym formujemy kulkę).

Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką (50 g mąki + 25 g masła + 40 g cukru + opakowanie cukru wanilinowego - 16g). Ewentualnie można upiec bez kruszonki i po wystudzeniu polukrować (szklanka cukru pudru + 4 łyżeczki soku z cytryny).

Piec w temp 200°C przez 25 minut (bez termoobiegu!)

SMACZNEGO!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lenawkuchni
Czas publikacji:
niedziela, 16 grudnia 2012 13:25

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kategorie

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa